EU Bandenlabel

Als onderdeel van het actieplan voor energie-efficiëntie werd op 1 november 2012 het EU-bandenlabel gelanceerd. Vanaf nu zijn de banden van motorvoertuigen binnen de Europese Unie met dit keurmerk uitgerust. Ze geven informatie over het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en de geluidsclassificatie van het betreffende product. We hebben alle relevante informatie voor u verzameld.

Het bandenlabel is onderverdeeld in drie verschillende categorieën, die apart worden beoordeeld.

1. Rolweerstand

De rolweerstand van een band heeft directe invloed op het brandstofverbruik van uw voertuig. Hoe lager de rolweerstand, hoe minder brandstof u verbruikt. De beste score in deze categorie is de letter "A" met de groene kleur, terwijl een rode "G" de zwakste klasse is. De letter "D" wordt niet gebruikt. Bij elke letter van A tot G neemt het verbruik met 0,1 l toe voor 100 km.

2. Grip op nat

Met grip op nat wordt de lengte van de remafstand op nat wegdek geëvalueerd. De rating gaat van een groene "A" tot een rode "G". De letters "D" en "G" worden op dit moment echter niet gebruikt. De beoordeling is gebaseerd op een snelheid van 80 km/h. Met elke letter van A tot F neemt de remafstand toe.

3. Geluidsemissie

Geluidsemissie is het geluidsniveau dat een band produceert tijdens het rijden. De absolute decibel-waarde wordt gegeven. De waarden worden verdeeld in drie beoordelingsklassen, weergegeven door golven rechts van de luidspreker op de illustratie. Hoe meer zwarte golven, hoe luider de band. Een continu geluidsniveau van meer dan 80 decibel kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Terug naar boven