9 dingen die alle bestuurders moeten weten over banden

De auto's van vandaag zitten boordevol indrukwekkende functies. Stabiliteitscontrole. Assistentie bij het rijden. Steeds krachtigere motoren. Maar het maakt niet uit welke technologie uw auto gebruikt - het zijn uw banden die het op de weg houden, waardoor hun constructie en onderhoud van cruciaal belang zijn voor veilig en effectief rijden.

Dus, wat moet je weten? Volg deze nuttige inzichten:

Ventielstelen zijn cruciaal. Die kleine kapjes op de klep helpen vocht en vuil buiten te houden en zorgen voor een extra afdichting van de klepkern, waardoor lucht in de banden blijft en de bandenspanning behouden blijft.

Raadpleeg de handleiding. Juiste bandenspanning is belangrijk voor veiligheid, prestaties en brandstofbesparing en kan de levensduur van uw banden verlengen doordat de kans op ongelijkmatige slijtage wordt verkleind. Maar kijk niet naar de zijkant van de band voor deze informatie. Dat is waar de maximale toegestane druk voor de band wordt vermeld. U vindt de juiste bandenspanning door de gebruikershandleiding van het voertuig of het aanplakbiljet aan de zijdeur van de bestuurderszijde, het dashboardkastje of de brandstofdeur te controleren.

Pas op voor te lage inflatie. Zelfs als de banden er goed opgeblazen uitzien, kunnen ze tot 50% te weinig opgepompt zijn. Te lage bandenspanning kan leiden tot het falen van de band, en banden die te weinig opgepompt zijn met 3.620 kg per vierkante cm (PSI) of meer, kunnen uw brandstofverbruik met 4 procent verhogen.

Het weer is belangrijk. Buitentemperatuur kan de bandendruk meer beïnvloeden dan u zou verwachten. Gemiddeld zeggen experts dat de bandenspanning daalt met ongeveer 1 PSI voor elke 10 graden Celsius-daling in temperatuur. De wisselende seizoenen zijn een goede herinnering om de druk te controleren.

Alle seizoenen”-banden hebben limieten. All-season banden zijn bedoeld voor het hele jaar door matig weer. Installeer winterbanden voor het omgaan met zware winterweeromstandigheden.

Controle van het loopvlak is eenvoudig. Het loopvlak van de band moet meer dan 0,15 centimeter diep zijn.

Off-road-avonturen vereisen off-road banden. Wegbanden kunnen soms af en toe over een onverharde oprit of onverharde weg rijden, maar als u off-road gaat, hebt u iets meer robuust nodig, dat is ontworpen voor off-road gebruik.

Banden moeten regelmatig worden gecontroleerd. Elke maand en voor lange ritten over de weg, voert u deze doe-het-zelf-routine uit: controleer de bandenspanning, controleer de profieldiepte, controleer de algehele staat van de banden op kerven, scheuren, spleten, lekke banden, onregelmatige slijtage en uitstulpingen.

Ken de limieten van uw banden. Als u het type bestuurder bent dat meer geneigd is om het gaspedaal te gebruiken dan de rem, kies dan banden die zijn ontworpen voor hoge prestaties, met een uitstekende grip en handling.

Breedte: Hoogte: Diameter:
Snelheidsindex:

Omdat auto's hightech worden, vergeet u best niet dat het selecteren van de juiste banden en ze in goede conditie te houden twee van de belangrijkste dingen zijn die u kunt doen om veilig te blijven op de weg. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven