Zo hou je je kinderen veiling in een auto ongeluk

Voor ouders zijn kinderen het allerbelangrijkste in hun leven. De verantwoordelijkheid voor een mensenleven is niet iets waar een ouder lichtzinnig over doet. Het opvoeden van kinderen is echt een kunst, waarbij er soms compromissen gesloten moeten worden. Op het gebied van verkeersveiligheid worden die compromissen liever niet gemaakt, zeker met de statistieken in het achterhoofd: in Nederland komen er jaarlijks rond de 600 personen om in het verkeer, een deel daarvan zijn kinderen. Hoe goed je je ook voorbereidt, niemand kan de veiligheid van je kind volledig garanderen als je je in het verkeer begeeft. Je bent immers niet de enige op de weg. Een van de pijlers van verkeersveiligheid is het respecteren van regels omtrent het vervoeren van kinderen:

  • Kinderen 12 jaar of jonger plaats je op de achterbank
  • Gebruik goedgekeurde en passende kinderbeveilingssystemen
  • Lees de gebruiksaanwijzing van eventuele kinderzitjes maar ook de handleiding van je auto
  • Koop of huur een auto met een hoge Euro NCAP score, liefst 5 sterren
  • Laat je kinderen niet alleen in de auto

Leeftijdsrestricties

Moderne auto’s zijn uitgerust met de nieuwste snufjes op het gebied van veiligheid. Toch kunnen airbags en andere veiligheidssystemen gevaarlijk zijn voor je kinderen. Dit geeft meteen aan waarom de meeste landen verplicht stellen dat kinderen on de 12 op de achterbank moeten plaatsnemen.

Gebruik de juiste kinderbeveiligingssystemen

Wil je zonder zorgen autorijden, dan zet je je kind het liefst achterin op een kinderzitje dat perfect afgestemd is op leeftijd en lichaamsbouw. Op een gegeven moment zal je kind gebruik gaan maken van de veiligheidsgordels maar in de tussentijd zal je het moeten doen met zitjes, die ook nog eens sterk verschillen qua prijs, styling en functies. Sommige modellen worden achterwaarts gemonteerd, maar naarmate je kind ouder wordt kan de stoel omgedraaid worden zodat je kind vooruit kijkt. Zo’n kinderzitje gaat dus langer mee.

Achteruitkijkende autostoeltjes

Dergelijke zitjes zijn ontworpen voor baby’s en kinderen van onder de twee jaar en moeten achterwaarts op de achterbank gemonteerd worden. De krachten op het kind bij een botsing zijn zo het laagst. Installatie is over het algemeen niet gecompliceerd en gedetailleerde instructies met afbeeldingen worden meegeleverd in de handleiding. Je kan ook het label van de stoel raadplegen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoel en de basis goed zijn aangesloten om letsel aan de inzittende te voorkomen in geval van een ongeluk.

Vooruitkijkende autostoeltjes

Op het moment dat het hoofd van je kind boven de schaal uitsteekt wordt het tijd om over te gaan op een vooruitkijkend autostoeltje. Ook als je kind te zwaar is wordt het tijd om over te stappen. De consensus is dat je dit moment het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Achteruit kijken is namelijk altijd preferabel want dan komen er minder krachten vrij op het lichaam bij een botsing. In sommige gevallen kan het tot een jaar of 7. Dit type stoelen wordt gebruikt met het harnas van de speciale stoel en houdt kinderen tot 40 pond vast. Let erop dat de stoelen verschillende gewichtslimieten kunnen hebben met een maximaal gewicht tot 80 pond. Om het kind vast te gespen, moet je de riem door de sleuven boven de schouders van het kind leiden. Zorg voor een goede fixatie, controleer dat de riem strak zit en dat de borstclip op borst- of okselniveau is geplaatst.

Booster seat

Als een kind te groot is geworden voor een autozitje, dan biedt een zogenaamde booster seat uitkomst. Zo’n “stoelverhoger” biedt goede bescherming tot het moment dat het kind qua lengte en gewicht op een punt komt dat de veiligheidsgordel gebruikt kan worden. Gezeten op de booster seat moet de schoudergordel over de borst en over de schouder in de buurt van de nek van het kind worden geplaatst. Het kind moet rechtop zitten en knieën op de rand van de stoel leggen.

Veiligheidsgordel

Veiligheidsgordels kunnen worden gebruikt zodra je kind een bepaalde lengte heeft bereikt. Als je kind met de rug tegen de zitting met de voeten de vloer kan bereiken, kan je zonder enige aarzeling beginnen met het gebruik van veiligheidsgordels. Het kind heeft dan meestal wel nog de assistentie van een ouder nodig bij het instappen want veiligheidsgordels moeten correct worden gebruikt om goede bescherming te garanderen. Het mag niet achter de rug of onder de arm van het kind worden geplaatst. De riem moet over de borst en over de schouder in de buurt van de nek van het kind worden geplaatst.

Isofix

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autozitjes in auto’s. In een met Isofix beugels uitgeruste auto’s vind je dan tussen de rugleuning en het zitvlak metalen ankers die verbonden zijn met de carrosserie van de auto. Meestentijds worden deze beugels af-fabriek geleverd maar ze kunnen ook achteraf gemonteerd worden.

Om gebruik te kunnen maken van deze ankers dien je een zogenaamd Isofix autostoeltje te kopen. Deze hebben grijpankers die inhaken op deze Isofix aansluitingen. Meestal weet je meteen of je met een Isofix stoeltje te maken hebt, het wordt over het algemeen in de typenaam aangeduid om verwarring te voorkomen.

De meeste Isofix stoeltjes passen op elke auto (universeel) maar er zijn ook modellen die alleen mogen worden gebruikt in daarvoor vrijgegeven auto’s (niet-universeel). In het geval van een universeel autostoeltje is er een derde bevestigingspunt bovenop het stoeltje. Op deze manier kan de bovenkant van het zitje vastgezet aan de auto. Waar het bevestigingspunt voor deze “top tether” zit, is sterk auto-afhankelijk. Het grote voordeel van de “top tether” is het feit dat de stoel niet voorover kan kieperen tijdens impact. Gebruik een universeel stoeltjes alleen in een auto die daar geschikt voor is.

Een stevige auto is het allerbelangrijkst

Als je denkt dat kinderbeveiligingssystemen en veiligheidsgordels de oplossing zijn voor letsel dan vergis je je. Ze bieden absoluut uitkomst bij een ongeval, maar de mate van veiligheid van het voertuig zelf is is van groter belang. Het aantal sterren dat een auto krijgt aan de hand van Euro NCAP is dan een goede leidraad. Een auto met een waardering van 5 sterren is preferabel. Op de site van Euro NCAP zie je na een paar kliks hoe veilig jouw auto is.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven