Kruiwagenband Repareren of Vervangen?

Een platte kruiwagenband of een band die langzaam leegloopt kan frustrerend zijn. In plaats van de tijd te nemen om de schade en de oorzaak van het probleem te beoordelen, kiezen we soms gewoon voor de dure oplossing om de band te vervangen, de hele band en wielassemblage te vervangen of zelfs de kruiwagen weg te gooien. Het is niet ongebruikelijk om afgedankte kruiwagens te zien op stortplaatsen en afvalterreinen die gemakkelijk weer in gebruik konden worden genomen met een kleine kruiwagenbandreparatie of binnenbandvervanging. De reparatie van een kruiwagenband of het kopen en installeren van een nieuwe band, is een eenvoudig, geld-besparend DIY-project dat iedereen thuis kan doen.

Benodigd gereedschap voor Kruiwagenbandreparatie

Het enige dat u nodig hebt om de band van het wiel te verwijderen en te vervangen, is een grote schroevendraaier met platte kop en een handpomp. U hebt ook een moersleutel nodig om het wiel en de band op de kruiwagen te monteren. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een of beide beugels los te maken waarmee de as aan het wiel is bevestigd. Als u een binnenband hebt die een heeft in het loopvlak van de band, hebt u een plugreparatietool nodig in plaats van de platte schroevendraaier.

Kruiwagenbandreparatie of -vervanging

Zodra de platte kruiwagenband van de kruiwagen is, kunt u een grondige visuele inspectie uitvoeren. Controleer eerst het wiel op schade en de band op duidelijke bronnen van het lek. U wilt ook de hoeveelheid slijtage van het loopvlakrubber en de hoeveelheid scheuren in de band controleren die er zijn als gevolg van droogrot. Als de band slecht is verrot met diepe scheuren in de zijkant van de band, of als het loopvlak is versleten en niet voldoende trekkracht biedt, kunt u overwegen om een ​​vervangingsband te kopen. Een kruiwagenband zou tussen de 12 en 35 euro kunnen kosten, direct aan uw deur geleverd, vergeleken met 120 euro of meer voor een nieuwe kruiwagen. Als de kruiwagen zelf in goede staat verkeert, kan een nieuwe band deze als nieuw laten werken.

Als de bron van het lek niet gemakkelijk kan worden geïdentificeerd op een binnenband (zoals een gat of object dat vastzit in het loopvlak), moet u de band oppompen om de oorzaak van het lek te vinden. Als de band helemaal vlak is en niet gemakkelijk tegen de wielflens kan zitten, kunt u een touw rond de buitenkant van de band spannen om de binnenband tegen het wiel te duwen en een goede afdichting te krijgen. Als het wiel zelf zwaar gebogen is, hebt u mogelijk een nieuw wiel nodig, maar kleine deuken in de wielflens veroorzaken meestal geen problemen, met name voor banden van het type buis. Het toevoegen van een buis aan een binnenband en wielmontage is een goedkoper alternatief voor het kopen van een nieuw wiel, zelfs als het wordt beschadigd en er lucht tussen het wiel en de band zelf lekt.

Voor een band van het binnenbandtype moet de band van de velg worden verwijderd. Gebruik de schroevendraaier met platte kop om de band van de velg los te wrikken zoals in deze video wordt getoond. Zodra een deel van de band zich boven het wielgedeelte bevindt, kan één kant van de band eenvoudig van het wiel worden gedraaid. Draai het wiel om en herhaal voor de andere kant van de band. Zorg ervoor dat u de koker niet tussen de schroevendraaier en de wielflens knijpt. Een binnenband kan vaak worden gerepareerd door de band op het wiel te laten en een plug te gebruiken. Het is veel gemakkelijker om een ​​gat in een binnenband te repareren, maar er zijn wel wat gespecialiseerde apparatuur voor nodig. Hier is een video over het aansluiten van een binnenband. Zodra de band is gemonteerd en de plug is afgeknipt, is de band en het wiel gereed om weer op de kruiwagen te worden geïnstalleerd.

Nadat de koker is verwijderd, kan deze worden opgeblazen en ondergedompeld in een emmer water om de oorzaak van het lek te vinden. De bubbels identificeren zelfs speldenprikken van doornen of anderszins moeilijk te zien schade. Het gebied rond het gat moet worden opgeruwd met fijn schuurpapier of een houtvijl. Smeer het te repareren gebied in met rubbercement en breng de pleister aan. Als de koker niet kan worden gerepareerd en de band nog steeds in goede staat verkeert, overweeg dan om een ​​vervangingskoker te kopen. Een kruiwagenkoker kost minder dan 8 euro, dus een fractie van de kosten van een nieuwe kruiwagen of zelfs een nieuwe band en wiel.

Zodra de kokerreparatie volledig is uitgehard, is het tijd om de band en de buis weer op het wiel te plaatsen. Plaats eerst de leeggelopen buis in de band en plaats één kant van de band terug in het wiel. Op dit punt, voor kokerbanden, moet u de buisklep in het gat van het wiel plaatsen. Eenmaal uitgelijnd, kan de andere helft van de band op de band worden gespannen.

De band of koker is nu klaar om te worden opgeblazen tot de psi-waarde die wordt voorgesteld aan de zijkant van de band. Vervang de as en bevestig het hele wiel en de band aan de kruiwagen.

Vervangingsbanden Kopen Als De Kruiwagen Niet Hersteld Kan Worden

Als uw platte kruiwagenband of -binnenband te beschadigd of versleten is om te worden hersteld, dan is Banden.nl uw beste optie voor voordelige kruiwagenbanden. Ze hebben een grote verscheidenheid aan kruiwagenbanden tegen lage prijzen. Voorzien van de bandenmaat die u nodig hebt, kunt u gemakkelijk uw vervangingsband vinden, met een snel en handig bestelproces en verzending rechtstreeks bij u thuis. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven