De Snelste Auto ter Wereld: Dit Zijn de Huidige Hoge Snelheids-Giganten

Nog niet zo lang geleden ging de vraag over de snelste auto ter wereld over snelheden rond 300 km/h. Ondertussen is het niveau van 400 km/h de maatstaf der dingen in het segment van de series straatlegale auto’s. Met het Toroleo-magazine kunt u ontdekken welke snelheidsgiganten zich vandaag op de openbare weg bevinden.

De eerste en de laatste recordhouder

De snelste auto ter wereld met 63 km/h: Het elektrische voertuig "Jeantaud Duc" tooide zichzelf met deze eervolle titel in december 1898. In de buurt van Parijs vestigde de Franse coureur Gaston de Chasseloup-Laubat hiermee het eerste gedocumenteerde snelheidsrecord in de autogeschiedenis. Op 29 april 1899 bereikte zijn collega in het racen Camille Jenatzy voor het eerst in de geschiedenis een snelheid van meer dan 100 km/h met zijn elektrische voertuig "La Jamais Contente". Omdat het aantal concurrerende auto's toen niet groot was, was het niet zo moeilijk om te bepalen welke de snelste ter wereld was. Tegenwoordig moet er onderscheid worden gemaakt tussen allerlei series auto’s, verkeersregels en getunede carrosserieën. Het totale record voor voertuigen is in de afgelopen 100 jaar met een opmerkelijke 1165 km/h gestegen. Thrust Supersonic Car (Thrust SSC) staat sinds 15 oktober 1997 genoteerd als de snelste auto ter wereld. Met een snelheid van 1228 km/h, was de raketauto met straalmotor het eerste voertuig dat op 15 oktober 1997 de geluidsbarrière in Nevada doorbrak. De kans dat u dit voertuig op de weg tegenkomt, is echter zeer klein.

Bugatti Veyron heeft 2 wegrecords

Bugatti Veyron is sinds juni 2010 houder van het snelheidsrecord voor de series straatlegale auto’s. Op de testbaan van Volkswagen AG bereikte de 16.4 Super Sports Edition een topsnelheid van 434 km/h. Daarmee is de sportwagen van 1200 pk de snelste auto ter wereld onder de voertuigen die in serie worden geproduceerd en geschikt zijn voor het wegverkeer. Om de banden te sparen, wordt het standaardmodel van Veyron bij productie echter tot 415 km/h beperkt. De Roadster-versie, Bugatti Veyron 16.4 Grand Sports Vitesse, is ook een wereldrecordhouder. Zijn topsnelheid bedraagt 408,84 km/h en hij is recordhouder sinds 11 april 2013.

Niet meer de eerste: SSC en Dauer

Met het nieuwe snelheidsrecord volgde Veyron Supersport SSC Ultimate Aero TT (1199 pk, snelheidsrecord 412 km/h) en Dauer 962 LM (730 pk, snelheidsrecord 405 km/h).

De fabrikant Shelby Supercars (SSC) zou de Veyron dit jaar echter opnieuw van de troon kunnen stoten. De vijf exemplaren van de speciale editie van Aero XT moeten omwille van hun 1300 pk een topsnelheid behalen van 439 km/h (273 mph).

De Club van 400

Niet alleen Bugatti, SSC en Dauer, maar ook verschillende andere fabrikanten kunnen al voertuigen geschikt voor de weg aanbieden met snelheden van meer dan 400 km/h.

9ff GT9-R: Ontworpen als de "snelste auto ter wereld"

Met de 9ff GT9-R gebaseerd op de Porsche 997 GT3, produceerde de tuner 9ff uit Dortmund een straatlegale sportwagen, die dankzij zijn snelheidsrecord van 414 km/h de snelste auto ter wereld zou worden. Voordat de topsnelheid van de sportauto met 1140 pk officieel kon worden bevestigd, verscheen echter de Bugatti Veyron Super Sport op het toneel.

Koenigsegg Agera R

Met de nieuwe generatie Agera R heeft een Zweedse autofabrikant Koenigsegg vorig jaar een echte snelheidsduivel op de markt gebracht. Desondanks haalt deze sportauto de theoretische maximale snelheid van 440 km/h niet. Als gevolg van de verkeersreglementen bedraagt de topsnelheid van de 1140 pk-racewagen naar verwachting 415 km/h.

De snelste auto in de sprint: Hennessey Venom GT

De Hennessey Venom GT, een straatlegale super-sportwagen, kan volgens de producent een snelheid van 427 km/h halen. De topsnelheid van de 1261 pk sterke racewagen is echter nog niet officieel bevestigd. Texas Muscle Car is nog steeds de recordhouder: In januari 2013 heeft de super sportwagen, gebaseerd op een Lotus Elise, een nieuw wereldrecord gevestigd in het sprintracen. Van nul tot driehonderd in 13,63 seconden – Bugatti en Co. kan alleen maar stomverbaasd zijn en achteroprijden.

Zijn we dicht bij de 500 km/h?

Koenigsegg One:1

Op het Autosalon van Genève in 2014 vierde Koenigsegg One zijn internationale première. Het nieuwe topmodel van de Zweedse sportwagenproducent levert een adembenemend vermogen van 1000 kW (1341 pk) en zal naar verwachting, vanwege zijn topsnelheid van 440 km/h, meer dan alleen de interne supersportwagen Agera R overtreffen. Volgens Koenigsegg zijn er binnenkort allerlei nieuwe topsnelheidsrecords in de sprint- en hogesnelheidscategorieën. Ze publiceren tot nu toe geen officiële recordpogingen, maar enkele cijfers zijn al gelekt. Volgens het groepsoverzicht, bereikt Koenigsegg One: 1 vanuit stilstand 400 km/h in slechts 20 seconden.

Dagger GT

De fabrikant van Tran Star Racing heeft ook iets geweldigs aangekondigd. Dagger GT bereikt naar verwachting topsnelheden van meer dan 500 km/h. De 2000 pk moet deze super sportwagen de snelste auto ter wereld maken. De auto bestaat voornamelijk uit koolstof. Het zal vleugeldeuren hebben en de straten doen rillen door banden met hoge prestaties van opmerkelijke grootte – 375/20 (achteraan) en 325/25 (vooraan). Ondanks zijn adembenemende prestaties, heeft deze krachtbron een geldig inschrijvingsbewijs voor de weg. Op maat gemaakte Dagger GT's worden naar verwachting ongeveer 10 tot 15 keer per jaar verkocht. Het blijft echter de vraag of er een geschikte weg kan worden gevonden om met deze super sportwagen een ritje te maken.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven