Rolweerstand van banden

In de zoektocht naar de beste banden voor uw voertuig bent u waarschijnlijk al wel eens de ‘rolweerstand van de banden’ tegengekomen, en vroeg u zich dan ook af wat dit is en hoe dit de beslissing om banden te kopen, kan beïnvloeden. Hieronder gaan we bekijken wat de rolweerstand van banden net is, hoe banden met een lage rolweerstand de brandstofefficiëntie van uw voertuig kunnen verhogen, en de types milieuvriendelijke banden met lage rolweerstand die we hier bij Bridgestone aanbieden.

WAT IS DE ROLWEERSTAND VAN BANDEN?

Wanneer u op het gaspedaal van uw voertuig duwt, zet u in feite energie om – in de vorm van gas of elektriciteit, afhankelijk van uw auto, via de motor en andere systemen in de auto. Dat resulteert in het draaien van uw banden en zodoende genoeg momentum om uw auto te verplaatsen. Om dit punt te bereiken, moet uw voertuig echter heel wat verschillende factoren overwinnen die de voorwaartse beweging vermoeilijken. Een van die factoren is de rolweerstand van de banden.

De rolweerstand van banden is de energie die uw voertuig naar uw banden moet sturen om de bewegingen met een constante snelheid over een oppervlak te behouden. Met andere woorden, het is de inspanning die nodig is om de band aan het rollen te houden. De belangrijkste oorzaak van rolweerstand is een proces genaamd hysterese.

Hysterese is in wezen het energieverlies dat optreedt wanneer een band door zijn voetafdruk rolt. Het energieverlies moet worden opgevangen door de motor van het voertuig, wat verspilde brandstof tot gevolg heeft.

KAN ROLWEERSTAND WORDEN VERMEDEN?

Rolweerstand treedt op wanneer een band in contact komt met het wegdek. Hoewel het niet kan worden vermeden, kan het wel worden geminimaliseerd. Omdat de rolweerstand van de banden veroorzaakt wordt door hysterese, kunnen banden samengesteld worden met speciale loopvlak-elementen die beter bestand zijn tegen warmteontwikkeling, en die de doorbuiging van de band minimaliseren om zo minder energieverlies te krijgen. Deze banden staan bekend als banden met een lage rolweerstand.

ZIJN ER VOORDELEN VOOR BANDEN MET EEN LAGE ROLWEERSTAND?

Voor bestuurders die geïnteresseerd zijn in het optimaliseren van de brandstofefficiëntie van hun voertuig, is het antwoord ja. Banden met een lage rolweerstand zullen veel zuiniger zijn dan de traditionele band. Het Amerikaanse Ministerie van Energie heeft onderzoek verricht waaruit blijkt dat het gebruik van banden met een lage rolweerstand een brandstofbesparing van wel tot 10% levert aan de bestuurder. Voor de meeste bestuurders is dit echter ongeveer 3%. Hoewel dat niet echt veel lijkt, kunnen die cijfers in de loop van de tijd toenemen en resulteren in een aanzienlijke besparing op brandstofkosten en verspilling.

Breedte: Hoogte: Diameter:
Snelheidsindex:

ZIJN ER TOEGEVINGEN MET LAGE-ROLWEERSTAND BANDEN?

Zoals de meeste dingen des levens kun je nooit wat krijgen zonder wat in te boeten, en dit geldt ook voor banden met een lage rolweerstand, tenzij er nieuwe technologie wordt geïntroduceerd. Een bandenfabrikant kan bijvoorbeeld de profieldiepte verlagen om de rolweerstand te verbeteren, maar dit zal een overeenkomstige vermindering van levensduur van de band tot gevolg hebben. Om deze afweging te balanceren, kan nieuwe technologie worden ontworpen om de slijtageprestaties in de hand te houden terwijl de rolweerstand wel nog wordt verbeterd.

WELK TYPE LICHTE ROLWEERSTAND-BANDEN HEEFT BRIDGESTONE TE BIEDEN?

Hier bij Bridgestone bevinden de banden met de beste rolweerstand zich in de Ecopia-lijn. Deze zijn dan ook onze meest zuinige banden. Onze Ecopia-bandenlijn is ontworpen om een gebalanceerde, comfortabele en ultieme rijervaring te bieden in alle seizoenen. Sommige van onze Ecopia-banden zijn zelfs gedeeltelijk vervaardigd uit gerecycleerd rubber, om hun milieuvriendelijkheid te verbeteren.

Onze hele Ecopia-bandenlijn is ontworpen om bestuurders een ecologische bandenoptie te bieden in vrijwel alle seizoenen, zonder dat er toegevingen moeten worden gemaakt op gebied van prestatie of rijcomfort. Onze premium Ecopia-band, de Ecopia EP422 Plus, werd speciaal ontworpen met behulp van een gepatenteerde carbon-laag als loopvlak en zijwand die de rolweerstand van de band vermindert. Zo kunt u extra kilometers maken uit elke tank met gas* in vergelijking met de toonaangevende Firestone-band. De Ecopia EP422 Plus-band biedt een geoptimaliseerd contactoppervlak dat helpt om het gewicht van uw voertuig gelijkmatig over de band te verdelen voor een gelijkmatige slijtage en een langere levensduur van de band, alsook een innovatief loopvlakpatroon dat uw banden stilhoudt en uw rit comfortabeler maakt.

Werkelijke resultaten kunnen variëren op basis van bandenonderhoud, voertuig, rijstijl en wegomstandigheden.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven