De Quadski van Gibbs – met 72 km/h zowel op land als op water

Tot nu toe is de Quadski het snelste vaartuig dat tegelijkertijd in de verkoop gaat als een legaal voertuig op de weg. Het negende prototype van de uitvinder Alan Gibbs moet nu eindelijk de reeks van economische mislukkingen in het huis Gibbs afwerken en zegevieren als een productiemodel. De Quadski heeft slechts vijf seconden nodig om zichzelf te veranderen in een vaartuig. Met een druk op de knop worden de wielen opgevouwen en wordt een jetski-aandrijving in gang gezet. Zowel op water als op land bereikt het nieuwe voertuig van Alan Gibbs topsnelheden tot 72km/h. Het is een motor (1.3 liter, 4 cilinders, 175 pk) van een motorfiets van de BMW AG die de bijna 600 kilogram hybride van Quad en Jet Ski aandrijft. Met een lengte van slechts 3,20 meter is het amfibievoertuig klein en wendbaar waardoor het volgens Gibbs geschikt is voor zowel "sportliefhebbers" als voor " wetshandhavingsinstanties, eerstehulpverleners en andere professionelen".

De Quadski is de negende poging van Gibbs

De Quadski is het negende prototype op het gebied van amfibievoertuigen, ontwikkeld door het bedrijf Gibbs Sports Amphibians. Meer dan 200 miljoen dollar en 15 jaar werk werd geïnvesteerd in de waterefficiënte éénzitter die in november in de verkoop gaat op de Amerikaanse markt – precies op tijd voor de 73e verjaardag van de Nieuw Zeelandse oprichter van het bedrijf. De fabrikant heeft ondertussen meer dan 300 octrooien geregistreerd voor het ontwikkelen van amfibievoertuigen. Tot nu toe werd er echter nog geen economisch succes geboekt. De voorloper van de Quadski, een Mazda variant genaamd Aquada, werd de goedkeuring voor de weg geweigerd door het ontbreken van airbags. De Quadski daarentegen, valt onder de wet in het segment "Off-Road voertuigen", en dat elimineert vele vereisten die voor andere voertuigen gelden.

Een nieuwe manier van verplaatsen

Alan Gibbs beschrijft het nieuwe amfibievoertuig als een "volledig nieuwe manier van verplaatsen. Gemaakt "voor alle natuurliefhebbers, off-road reizigers, jagers en vissers". Het biedt "een combinatie van prestatie, veiligheid, comfort en veelzijdigheid die nooit eerder beschikbaar was."

De marktintroductie in Europa staat gepland voor 2014. De Quadski moet voor de lokale kopers ook beschikbaar zijn in rood, geel, blauw, zilver en zwart. Of het nieuwe voertuig als productiemodel kan zegevieren, of dat het de geschiedenis van Gibbs ingaat net zoals ander duur speelgoed voor rijke avonturiers, valt nog te bezien. Uiteindelijk wordt dit bepaald door de bereidheid van de door Gibbs geïnspireerde natuurliefhebbers om de nogal hooghartige kostenbijdrage van € 30.000 te investeren in de nieuwe reiservaring.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven