Wat u moet weten over het mixen van banden op uw voertuig

Om optimale rijeigenschappen te bereiken, adviseert Continental om dezelfde banden op alle wielposities van uw voertuig te monteren. Met andere woorden, banden van hetzelfde merk, hetzelfde profiel, dezelfde bandenmaat, dezelfde belastingindex en hetzelfde snelheidssymbool moeten rondom worden gemonteerd. Het is vooral belangrijk dat het bandenlabel, de index en het snelheidssymbool in overeenstemming zijn met de specificaties van de voertuigfabrikant voor alle wielposities. In heel wat landen is dit een wettelijke vereiste. Het besturen van uw voertuig met een niet-aanbevolen combinatie van bandenmaten, constructies en snelheidsclassificaties kan gevaarlijk en zelfs illegaal zijn. Volg de aanbevelingen van de voertuigfabrikant en/of vraag advies aan een getraind bandenspecialist wanneer u overweegt uw banden te upgraden met verschillende maten, constructies, belastingwaarden of snelheden.

Waarom is bandrotatie gunstig?

Voor een gelijkmatige slijtage en om de levensduur van het loopvlak te maximaliseren, dienen uw banden op regelmatige basis geroteerd te worden. Volg de aanbevelingen van de voertuigfabrikant voor het rotatiepatroon en de rotatie-interval. Tenzij anders aangegeven door de fabrikant van het voertuig, adviseert Continental om de wielen in regelmatige intervallen as-gewijs te laten roteren. Bijvoorbeeld bij het wisselen van zomerbanden naar winterbanden of bij kilometerstanden tussen 5.000km en 10.000km, of eerder indien er zich ongelijke slijtage van het loopvlak voordoet. Wanneer de banden onregelmatige slijtage van het loopvlak beginnen te vertonen, vraag de onderhoudstechnieker dan om een foute uitlijning van het wiel of een ander mechanisch probleem te controleren en/of te corrigeren.

Reservebanden van een normale grootte (geen tijdelijke reserveonderdelen) van dezelfde grootte en dezelfde constructie als de banden voor grondcontact moeten worden opgenomen in de bandrotatie. Controleer steeds de bandenspanning van de reserveband en stel deze bij als de band wordt ingebouwd in het rotatiepatroon.

Breedte: Hoogte: Diameter:
Snelheidsindex:

Pas de bandenspanning aan in overeenstemming met de aanbevelingen van de voertuigfabrikant voor de nieuwe wielpositie (de opgegeven bandenspanning voor de voor- en achterkant kunnen verschillen).

Rotatie van uw banden kan het bandenspanningscontrole systeem (TPMS) (Tire Pressure Monitoring System) beïnvloeden. Raadpleeg de handleiding van uw voertuig of vraag hulp aan een gekwalificeerd onderhoudstechnieker om het systeem goed aan te passen of opnieuw te kalibreren.

Kan ik verschillende bandenmerken en verschillende loopvlakpatronen op mijn voertuig mixen?

We raden aan dat u dezelfde banden op alle wielposities van uw voertuig monteert. Als mixen, omwille van beschikbaarheid of economische overwegingen, noodzakelijk is, is het toegestaan om merken en loopvlakpatronen te mixen zolang dezelfde loopvlakpatronen en merken op dezelfde as worden aangebracht. Het is tevens mogelijk om de belastingindex en het snelheidssymbool te mixen zolang de belastingindex en snelheidssymbolen boven de minimumaanbevelingen van de voertuigfabrikant liggen (extra belasting vs. standaard belasting). In zulke gevallen moeten de banden met een hogere classificatie op de achteras worden gemonteerd.

Kunnen verschillende loopvlakpatroondiepten worden gemengd?

Wanneer wordt besloten om slechts twee banden op uw voertuig te vervangen, hebben de nieuwe banden waarschijnlijk meer profieldiepte dan de banden die nog op het voertuig staan. Het mixen van verschillende profieldiepten is in het algemeen toegestaan.

De bandenindustrie beveelt aan dat de nieuwe banden op de achteras worden gemonteerd.

Het plaatsen van meer grip op de achteras wordt in het algemeen aanbevolen om het mogelijke oversturen en verlies van voertuigstabiliteit te voorkomen. Sommige autofabrikanten adviseren om de nieuwste banden op de vooras te installeren. Raadpleeg de autofabrikant en/of bandenspecialist voor meer informatie.

Uitzondering voor goedgekeurde gemixte banden.

Sommige voertuigen kunnen uit de fabriek komen met banden van een verschillende grootte die op de vooras en achteras werden gemonteerd. Voor deze goedgekeurde mix van banden moet u de aanbevelingen van de autofabrikant volgen. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven