EU bandenlabel: wat staat er op het label?

Niet alleen wasmachines en koelkasten hebben een label voorgeschreven door de Europese Unie, ook banden zijn sinds 1 november 2012 voorzien van een EU-label. We leggen het labelsysteem hieronder uit.

Welke criteria evalueert het bandenlabel?

De verantwoordelijken hebben besloten om drie essentiële criteria te bepalen: brandstofefficiëntie, veiligheidseigenschappen en geluidsniveaus, voor zomerbanden of winterbanden.

Brandstofefficiëntie

Het label kwalificeert de efficiëntie van A (zeer goed) tot G (laag). Klasse D bestaat niet. Het verschil in brandstofverbruik kan volgens de berekeningen van de Commissie tussen klasse A en klasse G oplopen tot 7,5%, en zelfs hoger in de commerciële sector. Voor een auto met een gemiddeld brandstofverbruik van 6,6 liter per 100 kilometer in klasse A, stijgt het verbruik bij klasse G met 0,15 liter.

Veiligheidseigenschappen

Wederom zijn deze onderverdeeld in klassen van A tot G met F als de kortste remafstand, de langste remafstand is gedeeld door natte omstandigheden. Klasse D bestaat hier ook niet. De remweg van een klasse A-band kan volgens de Commissie tot 18 meter korter zijn bij een snelheid van 128 km/u. Dat is een verminderingen van remafstand tot 30 procent op natte wegen.

Geluidsniveaus

Geluidsniveaus worden uitgedrukt in decibel, in dit geval zonder categorieën, maar met een cijfer en een symbool aan de linkerkant. Dit pictogram heeft drie strepen. Hoe meer zwarte strepen, hoe hoger het geluidsniveau. Vanaf dit jaar zal er een nieuwe maximumlimiet voor de EU gelden. Als de drie strepen zwart zijn, heeft de band de eerder geldende limiet bereikt. Twee zwarte strepen betekenen dat de nieuwe limiet wordt gehaald of onderschreden met maximaal 3 decibel. Een derde optie symboliseert dat er minder dan 3 decibel over de limiet zit . Natuurlijk zijn de daadwerkelijke waarden in de drie categorieën ook afhankelijk van de rijstijl, de staat van de auto en de omgevingsomstandigheden tijdens het rijden.

Breedte: Hoogte: Diameter:
Snelheidsindex:

Wat evalueert het bandenlabel niet??

Algemene handling (remmen, stabiliteit, enz.) op droge wegen, de aspecten die vaak worden verwacht van banden die op Europese wegen, maken geen deel uit van de EU-norm. Eigenschappen van aquaplaning, gebruik en slijtage, Wintergedrag: al deze informatie moet door de bestuurder anders worden bepaald, bijvoorbeeld door de bandentests te bestuderen. BRV (Federal Trade Association of Tires and Craft Vulcanizer) en WDK (Trade Association of the German Tire Industry) wijzen erop dat het EU-bandenlabel betrekking heeft op belangrijke, maar niet alle kenmerken van bandprestaties.

Waar dient het label voor?

Het label wordt toegekend volgens de Europese verordening inzake bandenlabeling in de EU / 1222/2009. Het doel is om de veiligheid, bescherming van het milieu en technische inspectie te verbeteren. Het label stimuleert een geluidloze rijstijl en veilige banden met een laag brandstofverbruik, alleen veilig op het gebied van grip op nat wegdek.

Waar kan ik het label vinden?

Er is een labelverplichting. Fabrikanten, importeurs en dealers moeten daar voor zorgen. Leveranciers moeten de labels opnemen in het promotiemateriaal en deze publiceren op de website. Bovendien kan een overdrukplaatje op het loopvlak worden geplaatst. Dealers moeten ervoor zorgen dat de uitgegeven banden een dergelijk label hebben of dat het merk zich in de directe nabijheid van de band bevindt en vóór aankoop aan de klant wordt getoond. Als de klant niet echt naar de banden kijkt voordat hij ze koopt, bijvoorbeeld wanneer deze de banden online koopt, moet de informatie beschikbaar zijn. Dealers die auto's verkopen, inclusief banden, moeten ook de labelinformatie verstrekken voordat ze kopen. Bovendien krijgen kopers altijd de informatie op of met de factuur. Zoals we weten, is de EU erg streng met regelgeving. Het is dan ook vanzelfsprekend voorgeschreven hoe groot het label moet zijn: namelijk, tenminste 19 x 25 cm breed en hoog, maar een maximum van 250 vierkante centimeter en niet meer dan 22 centimeter.

Voor welke banden is het EU-label geldig?

Het label is op 1 november 2012 in omloop gekomen voor alle banden van lichte en zware bedrijfsvoertuigen die na 30 juni 2012 zijn vervaardigd. Met uitzondering van motorbanden, vernieuwde banden, all-terrain banden voor commerciële voertuigen, vintage banden (velgen voor voertuigen die voor het eerst zijn geregistreerd vóór 1 oktober 1990)), type T reservebanden met een snelheidsbeperking tot 80 km/u met een velgdiameter van minder dan 254 millimeter (10 inches) of groter dan 635 millimeter (25 inches), banden met bijzondere tractieverbeteringen, bijv. pieken en racebanden vóór 1 oktober 1990.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven