De velgen: Aluminium of Staal?

 felgenfrage

Elke autoband moet op een velg worden gemonteerd. Er zijn twee veel voorkomende opties: aluminium/lichtmetalen of stalen velgen. Maakt dat echt een verschil?

Gewicht

Laten we meteen ter zake komen. Het gewicht wordt meestal beschouwd als het pluspunt wanneer we het hebben over lichtmetalen wielen. De verklaring "Lichtmetalen velgen zijn lichter dan stalen velgen en verbeteren daardoor de rijprestaties" is tegenwoordig echter niet substantieel. Het belangrijkste onderdeel van aluminium is natuurlijk een licht metaal, waardoor het niet zo zwaar is als het staal dat grotendeels uit ijzer bestaat. De wanddikten van moderne stalen velgen zijn door de technologische vooruitgang echter zo dun geworden dat het verschil in gewicht nauwelijks merkbaar is. Het gewichtsprobleem is voornamelijk ongegrond wanneer een mooie aluminium velg wordt gecombineerd met een grote of brede band. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: de ontzettend dure lichtmetalen wielen met magnesium (magnesium velgen) en carbon velgen gemaakt van koolstofvezel zijn ultralicht, maar gewoon te duur voor privégebruik. Ze worden meestal gebruikt in de motorsport.

Verdere beslissingscriteria

Stabiliteit

De stalen velg van gewalst staal is de standaarduitrusting, vooral voor kleine auto's. Stalen velgen komen vaak in twee delen en bestaan uit de velg zelf en de wielschijf of de wielsleutel. De onderdelen worden aan elkaar gelast, zodat hitte en spanning de naden niet kunnen beschadigen. Lichtmetalen wielen worden vaak per stuk gegoten en vervolgens geverfd. Als de velg uit twee delen bestaat (velg en veldbed), worden deze aan elkaar geschroefd. Voor degenen die aluminium als te zacht beschouwen, wordt ander metaal aan de velg toegevoegd, bijvoorbeeld ijzer, om de stabiliteit te verhogen. Lichtmetalen wielen mogen terecht aluminium velgen genoemd worden.

Robuustheid

Iedereen die regelmatig op onverharde wegen rijdt, doet er goed aan om stalen velgen te gebruiken. Dit materiaal is veel robuuster dan het lichte metaal. Strooizout beschadigt de velgen alleen visueel, de structuur van het staal blijft ongewijzigd. Als de velg bruut door de stoeprand wordt geraakt, kan deze meestal relatief eenvoudig worden gerepareerd. Hoewel stalen velgen roesten, tast het alleen het oppervlak van de velg aan en heeft het geen invloed op de rijeigenschappen. De roest kan makkelijk worden verwijderd. Lichtmetalen wielen zijn echter veel kwetsbaarder voor gruis, modder en strooizout. Want één ding is zeker, op het moment dat het materiaal lichtjes wordt geraakt, verschijnen er zeer snel oppervlakkige krassen op de blanke lak. Als er vloeistof in deze krassen komt, corrodeert de velg en wordt deze onstabiel. Een diepe kuil kan een einde maken aan de levensduur van zo'n beschadigde lichtmetalen velg. De herstelling van lichtmetalen wielen is een beetje ingewikkeld, soms onmogelijk. Een alternatief voor liefhebbers van lichtmetalen velgen: speciale, meer robuuste lichtmetalen velgen zijn tegen meerprijs verkrijgbaar. Deze modellen kunnen op dit moment echter (nog) niet concurreren met de stabiliteit van stalen wielen.

Prijs

Stalen velgen zijn goedkoper dan aluminium. Als u niet wilt afzien van lichtmetalen wielen en tevens niet te veel geld heeft, kunt u overwegen om tweedehands velgen te kopen. Wanneer u gebruikte lichtmetalen wielen koopt, zorg er dan voor dat u geen beschadigde exemplaren koopt. U moet ook uitzoeken of er bepaalde oppervlakkige schrammen zijn. Dergelijke tekenen van gebruik mag u verwachten op de gebruikte aluminium velgen; dat is vrij normaal. Afwezigheid hiervan duidt op verfraaiing en waarschijnlijk ook op het verbergen van gebreken.

Of ze nu nieuw zijn of gebruikt, aluminium of staal: Het is de moeite waard de prijzen te vergelijken

Het uiterlijk

Wat het uiterlijk betreft, zien de lichtmetalen velgen er altijd beter uit. De gelakte, met hoogglans gepolijste of zelfs mat geborstelde lichtmetalen velgen, soms met delen in chroom, zijn ongetwijfeld veel mooier. Allerlei kleuren (zilver, zwart, veelkleurig, kleur van de auto) laten het hart van de eigenaar van de auto sneller kloppen. Aluminium velgen kunnen zelfs een niet spectaculaire gezinswagen opwaarderen en getunede auto's voorzien van een extra blikvanger. De niet zo mooie stalen velgen kunnen hooguit worden verfraaid met allerlei designs van kunststof wieldoppen.

Conclusie

De keuze tussen aluminium en stalen velgen is een persoonlijke keuze. Beide modellen hebben hun voor- en nadelen; elke bestuurder moet kiezen, rekening houdend met zijn eigen prioriteiten. Goedkoop en robuust of mooi en een beetje duurder? Als u beide wilt combineren, kunt u de hele zomer scoren met aantrekkelijke aluminium velgen en in de winter overschakelen op de meer resistente stalen velgen.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

13 januari 2019 13:54

Mooie saait heeft me geholpen

4 maart 2019 07:25

Nou vergeet het maar. Stalen wielen zijn in bijna alle gevallen lichter dan die zgn. lichtmetalen velgen. Koop je die laatste ook nog eens een maatje (of twee) groter waardoor de bandwang lager moet worden om eenzelfde rolomtrek te hebben, dan profiteert het comfort en handling niet bepaald. Een ieder die wel eens switched tussen zomerbanden op lichtmetalo's en winterbanden op staal, kan dit beamen.

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven