Bandensporen

Bandenspoorafdrukken worden als patroonbewijs geclassificeerd omdat de bandenspoorafdrukken een uniek patroon achterlaten. Net als schoenafdrukken kunnen helpen verkleinen, het merk, de stijl en de maat, kunnen bandensporen hetzelfde doen. Bandenspoorafdrukken kunnen worden getraceerd door zoekbare databases die de fabrikant, de FBI of een ander bureau heeft samengesteld. Deze databases helpen een onderzoeker te bepalen welk type band de afdruk heeft achtergelaten en welk merk de band is. Nadat dit is vastgesteld, kan dit helpen vaststellen voor welk type voertuig de band zou worden gebruikt. Zoals de meeste bewijzen kunnen bandensporen worden gebruikt om te helpen bij de identificatie van de dader door de verdachte ter plaatse te plaatsen door de banden aan te passen aan de banden van het verdachte voertuig.

Het is moeilijk voor twee voertuigen om dezelfde bandafdruk achter te laten. Dit komt omdat bij het gebruik van banden en de slijtage van de banden, het afdrukpatroon van de band verandert. Een voorbeeld zou een uniek gebruik van de buitenrand van een band zijn, omdat de uitlijning van het voertuig is uitgeschakeld. Dit unieke patroon is van groot belang voor het onderzoek, omdat dit patroon alleen in de band van het gebruikte voertuig aanwezig zal zijn. Soms kan een voertuig eenvoudig worden geïdentificeerd, bijvoorbeeld wanneer het voertuig verschillende banden op hetzelfde voertuig heeft staan.

Breedte: Hoogte: Diameter:
Snelheidsindex:

Bandafdrukken, zoals vingerafdrukken, worden ingedeeld in de volgende categorieën: zichtbaar, plastisch en latent. Voorbeelden van de afdrukken kunnen op verschillende manieren worden verzameld. Het eerste type afdrukken is zichtbare afdrukken. Deze afdrukken zijn zichtbaar voor het blote oog en kunnen worden verzameld door fotografie zonder het gebruik van speciale apparatuur zoals poeders. Het volgende type afdrukken is plastic of driedimensionale afdrukken; deze afdrukken kunnen worden verzameld door een afdruk van de afdruk te maken. Een afdruk van de afdruk is gemaakt met een poedervormig steenmateriaal zoals tandsteen en water. Zodra het mengsel droog is, wordt een driedimensionale indruk gemaakt. Het laatste type afdrukken is latente afdrukken, dit zijn afdrukken die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Latente afdrukken worden meestal aangetroffen op oppervlakken die vlak van aard zijn, zoals trottoirs, wegen of opritten. Om dit type bandindruk te verzamelen, wordt hoogstwaarschijnlijk gebruikgemaakt van een elektrostatisch toestel en een gelatinelift. Een hefapparaat voor elektrostatische stofdruk is een hulpmiddel dat elektrostatisch deeltjes in stof of lichte grond laadt.

Deze deeltjes worden vervolgens overgebracht naar een hef-film, zoals de gelatinelift. Deze methode is het beste voor het verzamelen van droge of stoffige residu-afdrukken op vrijwel elk oppervlak. Een gelatinelift is een rubberen plaat die afdrukken van poreuze ruwe, getextureerde en gebogen oppervlakken kan optillen. Een gelatinelift kan ook worden gebruikt om afdrukken van het voertuig of van de scène te verzamelen. Zoals met al het bewijs, moeten deze afdrukken goed worden bewaard om besmetting te voorkomen. Voor vergelijkende afdrukken die zijn gemaakt, kunt u deze afdrukken het beste op het voertuig achterlaten. Monsters van de plaats delict moeten worden verpakt.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Antwoord op: {{replyComment.author}}
Alle velden zijn verplicht
Commentaar is succesvol ingediend

Terug naar boven